Czy porcelana się tłucze?

0
Czy porcelana się tłucze?

Czy ta porcelana się bije? To pytanie dostaję czasami od rodziców. Tak, niestety się bije, odpowiadam. Trudniej ją stłuc niż porcelit czy fajans, ale jednak.  Ale to chyba jedyna wada porcelany, a zalet ma całe mnóstwo! I zalety te, są szczególnie istotne, gdy porcelanę używają rodziny, w których są dzieci. Już wyjaśniam.

Porcelana, a także farby, których używamy w Zulanie do zdobienia porcelanowych talerzy, miseczek i kubków Zulany (czyli wszystkich kolekcji dla dzieci https://zulana.pl/pl/c/Porcelana-dla-dzieci/74), nie wchodzą w reakcje z kwasami i zasadami, czyli m.in. produktami żywnościowymi. Jeśli nałożymy kapustę na porcelanowy talerzyk Zulany to nie wejdzie ona w reakcję z porcelaną i kolorowymi rysunkami. Związki chemiczne nie „połączą” się z jedzeniem i nie przenikną do naszych organizmów.

Porcelanowe produkty Zulany wypalamy w piecach w temperaturze 1200 st., dzięki temu mają zerową „nasiąkliwość”, nie nasiąkają kolorami z jedzenia i napojów. Biały porcelanowy talerz nie stanie się czerwony po nałożeniu na niego buraczków, a zielony po jedzeniu szpinaku. Dzięki tak wysokiej temperaturze wypału, nasz porcelanowy talerz czy miseczkę również bardzo łatwo umyć. Na przykład oliwa zmywa się pod bieżącą gorącą wodą; łatwo zmyć sosy, zupy i soki z warzyw i owoców.

Jeśli zostanie Wam zupa z obiadu, można ją przelać do miseczki (np. Morska Miseczka z kolekcji Podwodny Świat, zakładka Porcelana dla dzieci https://zulana.pl/pl/p/Morska-Miseczka/116) i zamrozić. Do -30ºC z porcelaną nic się nie dzieje.

Dzięki niskiej przewodności cieplnej, w porcelanie wolniej stygną potrawy i napoje. Świeżo ugotowana pomidorowa, dłużej pozostanie ciepła, a kawa zbyt szybko nie wystygnie.

Wiedzieliście, ze porcelana kryje w sobie aż tyle zalet?

Dodatkowo jest piękna i może służyć przez lata (gdy się nie stłucze ;-)

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl